Wróć do listy

WYRÓŻNIENIE

Składniki:

  • 270g mąki pszennej, 
  • 100g oliwy z oliwek,
  • 60g wody,
  • 10 liści bazylii,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki soli,

Nadzienie:

  • 60g sera feta,
  • 150g cebuli,
  • 30g pomidorów suszonych,
  • 30g oliwy z oliwek,
  • 300g filetów z kurczaka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 szczypta pieprzu czarnego,
  • 200g pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka,
  • 200g śmietany min.30%,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeża bazylia.

Sposób wykonania:

Rozgrzać piekarnik do 200st. Formę do tarty natłuścić masłem. Do naczynia miksującego TM wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, wodę, bazylię, skórkę z cytryny i sól. Wymieszać 15sek./obr.5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem. Położyć papier do pieczenia i wysypać suchą fasolę (w celu obciążenia, by ciasto nie wyrosło). Piec 10min. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec kolejne 10min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i obniżyć temperaturę do 180st. 


Nadzienie: 
W miseczce odważyć 30g sera feta i odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę i suszone pomidory, dodać oliwę z oliwek i rozdrobnić 5sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia i dusić 5min./120st./obr.1. Dodać mięso z kurczaka pokrojone w 2cm kostkę, dodać również sól i pieprz. Gotować 10min./100st./obr.wsteczne 1. Następnie wymieszać 4sek./obr. wsteczne 4. Przełożyć na podpieczony spód i rozłożyć równomiernie. Do naczynia miksującego wbić 2 jajka, dodać śmietanę, pozostałe 30g fety i gałkę muszkatołową. Wymieszać 10sek./obr.4. Wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (częścią przekrojoną do góry). Posypać odważonym wcześniej serem fetą.
Piec w 180st. ok 45min.