Najczęściej polecanym przez dietetyków mięsem jest drób. Wynika to przede wszystkim z jego wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości tłuszczów. Dostarcza też organizmowi duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów: cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Składników tych organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, a są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, dlatego muszą być dostarczane w pokarmie. Przykładowo przeciętnej wielkości pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 — w ponad 100%, a upieczone udko z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cynk w 70%, a jedna cała pierś – w 85% na selen.

Mięso z kurczaka charakteryzuje się niską zawartością kaloryczną. Porcja o wadze 100 g piersi kurczaka (bez skórki) to ok. 100 kcal, ud (bez skórki) to ok. 130 kcal, a tuszki to 160 kcal. Identyczna ilość wieprzowiny to średnio około 260 kcal. Pierś z kurczaka (bez skóry) — zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g

witamina A

 30 IU (jednostek międzynarodowych)

witamina C

 1,2 mg

witamina D

 5 IU (jednostek międzynarodowych)

witamina E

 0,19 mg

witamina K

 0,2 mcg

tiamina

 0,064 mg

ryboflawina

 0,1 mg

niacyna

 10,4 mg

witamina B6

 0,75 mg

kwas foliowy

 4 mcg

witamina B12

 0,2 mcg

kwas pantotenowy

 1,425 mg

cholina

 73,4 mg

betaina

 9,5 mg

wapń

 5 mg

żelazo

 0,37 mg

magnez

 26 mg

fosfor

 210 mg

potas

 370 mg

sód

 116 mg

cynk

 0,58 mg

miedź

 0,027 mcg

mangan

 0,015 mcg

selen

32 mcg

 

Drób jest polecany nawet w diecie osób o zawyżonym poziomie cholesterolu, choć w ich wypadku zasadniczo wyklucza się produkty odzwierzęce. Stugramowa porcja piersi z kurczaka zawiera 58 mg cholesterolu. Większość tłuszczów w mięsie drobiowym znajduje się w skórce, dlatego bardzo duże różnice zachodzą w zależności od tego, czy drób jest przygotowywany ze skórką, czy bez. Ze względów dietetycznych zalecane jest usuwanie skóry przed przyrządzeniem potrawy.