Wróć do listy

NAGRODA GŁÓWNA

Składniki:

  • 200 g mielonej piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 białka jajka
  • 4 dużych liście białej kapusty
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g surówki z buraczków

Sposób wykonania:

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy razem z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie studzimy. Następnie dodajemy do mięsa i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Z kapusty wycinamy głąb i parzymy aby oderwać liście. Na przygotowane liście układamy mięso i zawijamy gołąbki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy na wolnym ogniu około 45 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15 minut.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na maszynce lub przeciskamy prze praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i formujemy kluseczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie prze około 4 minuty. Gotowe gołąbki podajmy z kluskami śląskimi i surówką z buraczków.