Wróć do listy

WYRÓŻNIENIE

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – 150g
  • Mąką pszenna – 100g
  • Jaja – 1 szt.
  • Woda gazowana 100ml
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Papryka ostra – pół łyżeczki
  • Kolendra mielona – pół łyżeczki
  • Sezam – 2 łyżki
  • Ryż jaśminowy – 50g
  • Majonez – 50g
  • Świeża bazylia, kolendra, natka pietruszki- kilka listków
  • Pomidorki koktajlowe – 2szt.

 

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski i przyprawić solą, ostrą papryką i mieloną kolendrą. Mąkę wymieszać z jajami, wodą gazowaną, sezamem i odrobiną soli. Kurczaka zamoczyć w powstałym cieście i smażyć na głębokim tłuszczu prze około 5 minut.

Ryż jaśminowy ugotować w lekko osolonej wodzie. Świeżą bazylię, kolendrę i natkę pietruszki zmiksować z majonezem. Gotowe kurczaki podaż z ryżem i dipem ziołowym. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.