Wróć do listy

WYRÓŻNIENIE

Składniki:

  • Udko z kurczaka – 1 szt.
  • Sól, pieprz, papryka słodka wędzona, rozmaryn, czosnek granulowany
  • Olej -  50 ml
  • Czerwone wino 50 ml
  • Mąka pszenna – 1 łyżeczka
  • Kasza bulgur – 50g
  • Groszek zielony – 50g
  • Brokuł- kilka różyczek
  • Marchew – 1 szt.
  • Masło – 50g
  • Cukier -1 łyżeczka

Sposób wykonania:

Udko z kurczaka zamarynować w soli, pieprzu, wędzonej słodkiej papryce, rozmarynie i czosnku granulowanym. Dodać odrobine oleju aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Odstawić w chłodne miejsce na około 6 godzin. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut. Wytopiony smak z kurczaka przelać do rondla i dodać czerwone wino i zagotować. Zagęścić zasmażką z mąki pszennej i masła. Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie i podsmażyć na maśle z zielonym groszkiem i zblanszowanym brokułem. Marchew ugotować wodzie z solą, cukrem i masłem. Następnie odlać nadmiar wody i zmiksować na gładkie puree.