Focacia z kurczakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią
NAGRODA GŁÓWNA
Czytaj więcej
Składniki:
Farsz:
Zupa:
Sposób wykonania:
Farsz: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe. Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Teraz przygotowujemy ciasto na pierożki wonton. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt miękkie- więcej mąki. Formujemy kulkę, kroimy na pół, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10 minut. Każdą kulkę ciasta kroimy na 4 części, a następnie każdą część jeszcze na 9 mniejszych. Powinny nam powstać 72 kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być bardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz do wonton, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki.
Zupa: Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, posiekaną kolendrę, ostrą papryczkę, grzyby mun sok z połowy limonki i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty.
Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem.
NAGRODA GŁÓWNA
Czytaj więcej
NAGRODA GŁÓWNA
Czytaj więcej
NAGRODA GŁÓWNA
Czytaj więcej
NAGRODA GŁÓWNA
Czytaj więcej