Wróć do listy

WYRÓŻNIENIE

Składniki:

  • 120 g kuskusu
  • 180g piersi z kurczaka
  • 30 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 pomidor
  • 1/3 ogórka zielonego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 zielone cebule dymki (zielona część z 2 cebul)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 20 listków mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka przyprawić w soli i kolorowym pieprzu. Upiec w temperaturze 180 °C prze około 12-15 minut. Kuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Pomidor i ogórek obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę razem z czerwoną papryką. Posiekać natkę pietruszki, liście mięty oraz zielone części cebul dymek. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć 3 łyżki soku. Wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z kuskusem oraz szpinakiem. Odstawić na 10 min, by smaki się "przegryzły", a następnie podać z upieczoną piersią z kurczaka