Wróć do listy

WYRÓŻNIENIE

Składniki:

  • Bułka pszenna 100 g 2 sztuki
  • Udko kurczaka bez skóry 200 g
  • Mąka pszenna 20 g
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 50 g
  • Olej rzepakowy 50 ml do smażenia
  • Sałata 25 g 4 iście
  • Pomidor 200 g 1 średnia sztuka
  • Cebula czerwona 50 g 1 mała sztuka
  • Krewetki 6 szt.
  • Ketchup 40 g
  • Papryka ostra pół łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki

 

Sposób wykonania:

Udko z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Opanieruj w mace pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie obsmaż na oleju na złoty kolor. Następnie w staw do piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 160°C. Krewetki obsmaż na maśle z dodatkiem czosnku i ostrej papryki. Liście sałaty umyj, pomidory umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Bułki przekrój na pół i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dolną połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na nim sałatę, kotleta, plastry pomidora, plastry cebuli oraz krewetki.